Bucureşti Wiki
Advertisement

Parcul Plumbuita este un parc situat în cartierul Colentina din sectorul 2 al Bucureştiului, amplasat pe malul lacului Plumbuita, care face parte din salba de lacuri a râului Colentina.

Parcul a fost amenajat ca zonă de agrement în 1977 şi avea, în momentul înfiinţării, o suprafaţă de 80 ha, fiind înzestrat cu alei asfaltate, terenuri de joacă pentru copii, o pergolă cu mese şi scaune, şi un curs artificial îngust de apă, cu câteva poduri. În prezent dispune şi de un teren de fotbal, cu acces pe bază de taxă. Pe lac a fost construită o fântână arteziană modernă, de către Primăria sectorului 2. Într-o zonă împrejmuită a parcului, pe latura dinspre şoseaua Colentina, se desfăşoară, în fiecare duminică, un târg de animale de companie şi păsări exotice.

În parc se află două obiective arhitecturale istorice importante ale Bucureştiului:

  • Mănăstirea Plumbuita, ctitorie din secolul XVI a lui Petru cel Tânăr, în incinta căreia se află şi Casa domnească, ridicată de Matei Basarab în 1647.
  • Palatul Ghika Tei, care mărgineşte latura sudică a lacului. Este o construcţie în stil neoclasic, ridicată de domnitorul Grigore Dimitrie Ghica în anul 1822, pe locul vechii case părinteşti a banului Dumitrache Ghica.

Legături externe[]

Advertisement