Bucureşti Wiki
Advertisement
Palatul Facultăţii de Medicină
Statuia lui Carol Davila
sediul central al Universităţii de Medicină şi Farmacie
Localitate Bucureşti
Arhitect Louis Pierre Blanc
Data începerii construcţiei 1902
Data finalizării 1903
Stil neoclasic francez

Palatul Facultăţii de Medicină este o clădire construită în stil neoclasic francez, amplasată în sectorul 5 al municipiului Bucureşti, în apropierea Spitalului Universitar, găzduieşte Universităţii de Medicină şi Farmacie. Clădirea a fost construită în 1902 după un proiect realizat de arhitectul elveţian Louis Pierre Blanc şi a fost dată în folosinţă universităţii în 12 octombrie 1903.

Subsolul, construit din piatră, este soclul pe care este ridicată clădirea formată din 3 etaje. Faţada principală, simetrică, este formată dintr-un parter înalt în apareiaj, în care pot fi observate ferestrele în arc de cerc. Corpul central, construit în rezalit şi înălţat faţă de cornişa generală, prezintă o colonadă şi un fronton bogat ornat. Colţurile faţadei, scoase în faţă, adăpostesc scările care permit accesul spre etajele superioare. Faţada dinspre parcul din curtea palatului este desfăşurată simetric faţă de cele două volume masive din capetele acoperite cu cupole şi prezintă cinci arce în plin cintru. Intrarea principală prezintă şi un portal din piatră sculptată.

Statuia lui Carol Davila, din faţa intrării principale, este opera lui Karl Storck şi a fost turnată în bronz în atelierele Şcolii de arte si meserii din Bucureşti. Ideea ridicării unei statui a lui Carol Davila a fost exprimată pentru prima dată în cadrul primului congres naţional de medicină, desfăşurat la Bucureşti în octombrie 1884. Statuia a fost dezvelită în ziua în care a fost inaugurat palatul.

Construcţia a însemnat un pas înainte important în evoluţia învăţământului medical românesc, noua clădire prin spaţiul pe care îl punea la dispoziţie, a permis o mai bună organizare şi desfăşurare a actului educaţional medical.

La început clădirea a fost şi sediul Facultăţii de Farmacie, în prezent Facultatea de Farmacie îşi are sediul în strada Traian Vuia.

Bibliografie[]

  • Florin Georgescu, Paul Cernovodeanu, Alexandru Cebuc. Monumente din Bucureşti. Meridiane, Bucureşti 1966
Advertisement