Bucureşti Wiki
Advertisement
Palatul Casei de Economii şi Consemnaţiuni
Palatul CEC
Sediul central CEC
Localitate Bucureşti
Arhitect Paul Gottereau
Beneficiar Statul Român
Data finalizării 1900

Palatul Casei de Economii şi Consemnaţiuni (denumit iniţial Palatul Casei de Depuneri şi Consemnaţiuni), Sediul central CEC, este o clădire din Bucureşti, situată vizavi de Muzeul Naţional de Istorie pe locul unde altădată se afla mânăstirea "Sfântul Ioan cel Mare", înzestrată cu un han. Datând din secolul al XVI-lea, aşezămintele au fost restaurate de Constantin Brâncoveanu în anii 1702 - 1703 pentru ca, apoi degradându-se să fie demolate în anul 1875.

Descriere[]

Palatul, construit în stil eclectic, se termină cu o cupolă de sticlă și metal. Intrarea este încununată de un fronton în semicerc sprijinit de câte o pereche de coloane de stil compozit. Cele patru volume de colț, decorate cu frontoane și steme, sunt acoperite de cupole în stil renascentist. O cupolă mult mai mare acoperă holul central al edificiului, în care funcționează diferite ghișee ale instituției. Decorația judicioasă a fațadelor, echilibrul volumelor care îl compun fac din acest palat un interesant monument de arhitectură a orașului.

月亮

CECul la 1900.

CEC-ul ca instițutie a fost înființat în anul 1864 printr-o lege inițiată de către Alexandru Ioan Cuza. La inceput a funcționat în diverse imobile, după care în anul 1875 s-a început construirea unui sediu propriu. Pe locul în care se află azi CEC-ul se găsea atunci biserica Sfântul Ioan cel Mare, care a fost demolată pentru a face loc primei construcții. CEC-ul se dezvoltă rapid, astfel încât vechiul sediu devine neîncăpător. Se hotărăște demolarea lui și pe același loc s-a început construcția actualului sediu, după planurile arhitectului francez Paul Gottereau. Începutul lucrărilor a fost marcat printr-o ceremonie care a avut loc la 8 iunie 1897. Printre participanți se număra familia regală, membri ai guvernului, membri din consiliul de administratie CEC și arhitectul Paul Gottereau. Construcția a fost terminată în anul 1900 și de atunci CEC-ul a funcționat în această clădire fără a se face alte modificări notabile.

Mai multe informații se găsesc în aplicația „Palatul CEC”, care e disponibilă pe Google Play și App Store.

Advertisement